EKONOMİ

Nükleer Enerji Platformu'nda Tedarikçi Yaklaşımları

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom temsilcileri, VII

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluþu Rosatom temsilcileri, VII. Uluslararası Nükleer Sanayi Fuarı ve XI. Nükleer Santraller Zirvesi (NPPES) kapsamında gerçekleştirilen BRICS Nükleer Enerji Platformu oturumunda, nükleer sanayi tedarikçi ilişkilerinin yönetimine dair modern yaklaşımlarını sundular. Etkinlik, nükleer enerji alanında uluslararası işbirliğini artırmak ve sektördeki yenilikleri tartışmak amacıyla düzenlendi.

Oturuma katılan diğer konuşmacılar arasında Güney Afrika'dan Platform Baş Koordinatörü Elsie Pule, Titan 2 IC İçtaş İnşaat Anonim Şirketi Ticari Direktörü Hakan Görey, Çin Devlet Nükleer Güç Teknolojisi Şirketi (SNPTC) Uluslararası Departman Direktörü Fei Min, Güney Afrika Eskom Nükleer Yapı Programı Tasarım Müdürü Maxwell Msabala ve Güney Afrika Nükleer Enerji Şirketi (NECSA) Enerji ve Endüstri İcra Direktörü Sengiphile Simelane gibi önemli isimler yer aldı. Bu oturumda kalite kontrol, gerekli yetkinlik düzeyinin korunması ve sektördeki yeni düzenleyici yaklaşımların uygulanması gibi konular masaya yatırıldı.

Katılımcılar, tedarikçi niteliklerinin iyileştirilmesine yönelik stratejilerin yanı sıra, düzenleyici otoritelerin değişen piyasa yapısına uyum sağlama gerekliliği ve uluslararası kalkınma bankalarının tedarik zincirleri finansmanına katkıları üzerinde durdu. Özellikle, tüm bu faktörlerin nükleer enerji sektöründeki iş fırsatlarını nasıl etkileyebileceği tartışıldı. Bu kapsamda, katılımcıların deneyimlerinden faydalanarak ortak projeler geliştirme imkânları da değerlendirildi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Şirketleri ile İş Dünyası Dernekleriyle İlişkiler Direktörü Esra Songur, oturumda yaptığı konuşmada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaat projesinde yer alan Türk şirketlerinin artan ihracat potansiyelinden bahsetti. Songur, “Türk şirketleri, nükleer endüstri için yüksek kalite standartlarına uygun ekipman ve malzeme üreterek, küresel pazarda daha rekabetçi hale geliyorlar ve diğer nükleer santral inşaat projelerine de katılmayı umuyorlar.” ifadelerini kullandı.

Songur, BRICS Nükleer Platformu'nun uzman toplantılarının sürdürülebilir iş bağlantılarını teşvik ettiğini belirterek, “BRICS katılımcılarının deneyimi ve desteği, tedarik zinciri yönetiminde daha geniş fırsatlar yaratıyor ve ulusal şirketlerin küresel teknoloji zincirlerine entegre olmasına yardımcı oluyor,” dedi. Bu bağlamda, nükleer enerji sektöründeki uluslararası ilişkilerin güçlendirilmesi ve işbirliklerinin artırılması gerektiği mesajı verildi.

Oturum, nükleer énergie sektörünün geleceği ve yeni iş fırsatları hakkında önemli bir zemin oluşturdu. Tedarikçi ilişkilerinin yönetimi, kalite standartlarının sağlanması ve uluslararası işbirlikleri konuları, katılımcılar arasında ortak bir vizyon geliştirmek için tartışılan temalar oldu. BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin artırılması, sadece bölgesel değil, küresel ölçekte de enerji piyasalarında rekabetçiliği teşvik etme açısından büyük bir potansiyele sahip olduğu vurgulandı.