Türkiye'nin önde gelen lastik üreticisi Petlas, sürdürülebilirlik vizyonunu geliştirerek çevresel ve toplumsal sorumluluklarını merkezine almış durumda. Şirket, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını %58 oranında azaltmayı hedefliyor. 2024 yılında sera gazı emisyonlarında %16,4'lük bir düşüş sağlanan Petlas, son iki yılda toplam sera gazı emisyonlarını %28,1 oranında düşürerek bu hedefe yönelik sağlam adımlarla ilerliyor.
Petlas, çalışan başına düşen emisyon miktarında %36,6'lık bir azalma kaydederek çevre yatırımlarını sürekli artırmayı sürdürüyor. Sürdürülebilirlik performansını rakamlarla değil, yatırımlarla güçlendiren marka, Ağustos ayında devreye almayı planladığı atık su arıtım ve yeniden kullanıma dayalı saf su sistemi projesi ile yıllık 500.000 ton atık suyu geri kazanmayı hedefliyor.
Enerji verimliliği, karbon ayak izinin azaltılması ve kaynak kullanımının optimize edilmesi gibi alanlarda yürüttüğü projelerle dikkat çeken Petlas, 2023 yılında 681.736,79 ton olan toplam sera gazı emisyonunu 2024'te 585.970,76 tona düşürmeyi başararak, 2025 yılı için 489.907 tonluk sera gazı emisyonunu azaltma hedefini belirledi. Bu performans, Petlas'ın sürdürülebilirliğe entegre yaklaşımının ve uzun vadeli çevresel stratejisinin güçlü bir göstergesi olarak öne çıkıyor.
Petlas, insan merkezli bir sürdürülebilirlik politikası benimseyerek, çalışan başına düşen emisyon miktarını %36'dan fazla azaltarak çevresel performansını sosyal etki ile geliştirmeye devam ediyor. Bu başarı, 2024 yılında faaliyete geçirilmesi planlanan, 330 bin metrekarelik üretim alanı üzerine kurulu ve 27 MW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Bu yatırım sayesinde, elektrik ihtiyacının %20'sini kendi kaynaklarından karşılayan Petlas, dünyanın tek çatısı altında en fazla güneş paneline sahip lastik üretim tesisine sahip olma unvanını elinde bulunduruyor.
Enerji verimliliğini artırma amacıyla yeni yatırımlar da hayata geçiren Petlas, fabrikada yüksek verimli makineler, enerji geri kazanım sistemleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarını entegre ederek enerji tüketimini optimize ediyor. Bu sayede hem maliyet avantajı sağlanıyor hem de karbon salınımı düşürülüyor. 2024 yılında devreye alınan Enerji Verimliliğini Artırıcı Proje (EVD) ile yıllık 4.200.000 kWh enerji tasarrufu sağlanırken, 3.800 ton CO2 emisyonu da önlenmiş oldu.
Petlas Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, sürdürülebilirlik yaklaşımlarını şu sözlerle özetledi:
“Sürdürülebilirlik, bizim için yalnızca bir hedef değil; tüm iş süreçlerimizin temel taşını oluşturuyor. Ağustos ayında devreye almayı planladığımız atık su arıtım ve yeniden kullanıma dayalı saf su sistemi projesiyle yılda 500.000 ton atık suyu geri kazandırma hedefimiz bizim için çok kıymetli. Son iki yılda sera gazı emisyonlarımızı %28'in üzerinde azaltmamız, doğru stratejilerin ve kararlı uygulamalarımızın bir sonucudur. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla, 2025 yılı sonunda verimli yakma sistemi ve ileri teknoloji emisyon giderim ünitelerine sahip yeni kazan ve kojenerasyon sistemini devreye alarak 2030 emisyon azaltma hedefimize doğru emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hem birey hem de markalar olarak hepimizin önceliklendirmesi gereken bir konu olmalı. Marka olarak sürdürülebilirlik performansımızı daha da ileriye taşımakta kararlıyız.”