KÜLTÜR SANAT

"Behiç Ak: Çocuklar için özgür şehirler yaratılmalı!"

Kültürpark'ta kapılarını açan 5

Kültürpark'ta kapılarını açan 5. İzmir Kitap Fuarı, ilk gününde birçok önemli ismi ağırladı. Fuarın onur konuğu olan karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak, açılış günü okurlarıyla bir araya geldi. Ak, yaptığı söyleşide çocuk edebiyatına verdiği önemin altını çizerek, çocukların özgürleşeceği şehirler yaratmanın gerekliliğine dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen 5. İzmir Kitap Fuarı, kapılarını açarak yerli ve yabancı yayıncılar ile okuyucuları bir araya getirdi. Behiç Ak, fuarın açılışında özellikle çocuklardan oluşan bir dinleyici kitlesine seslendi. Çocuk olmanın farkındalığı ve çocuk kitapları yazmanın püf noktaları hakkında değerli bilgiler verdi. Günışığı Kitaplığı'nın kurucularından editör Müren Beykan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, katılımcılar Behiç Ak’ın kitaplarının renkli serüvenine dair bilgiler edindi. Çocuklar, ellerinde Ak’ın kitaplarıyla söyleşiye katılarak yazara merak ettikleri konularda soru sorma imkanı buldu.

Çocukluk Haklarıyla, Özgürlükleriyle Yaşanmalı
Behiç Ak, çocuk dostu şehirlerin çocukların yaratıcılığını artıracağına vurgu yaptı. "Çocuklar sokağa çıkamıyor, bir ekrana hapsolmuş durumdalar. Evin dışı çocuklar için yaşanılmaz hale getirilmesi, çocuk haklarına ve insan haklarına aykırı." diyen Ak, çocukların da fikirleri alınarak özgürce kullanabilecekleri kamusal alanlar yaratılması gerektiğini belirtti. "Çocuklar, siz yarınların büyüklerisiniz" sözüne atıfta bulunarak, çocukluğun geçirilmesi gereken bir dönem gibi algılanmasının yanlış olduğunu ifade etti. "Oysa ki bu dönem, insan hayatının çok önemli bir parçasıdır ve çocuklar haklarıyla, özgürlükleriyle yaşamalıdır." sözleriyle durumu özetledi.

İlk Günkü Heyecanla 43 Yıldır Yazıyorum
Behiç Ak, kitaplarını her birini ilk günkü heyecanla yazdığını vurguladı. Geniş bir ailede büyüdüğünden sürekli olarak annesinin, yengesinin ve teyzesinin söylediklerini not alarak hikayeler ürettiğini söyledi. Çocuk edebiyatının kendisi için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Ak, "Her şeye sıfırdan başlamak istediğim anlar olduğu için de yazabildim." dedi. Toplumsal tüm sorumlulukları bir kenara bırakıp kendini sıfırda hissederek üretebildiğini anlatan Ak, "Tamamen istediğim için çocuk kitapları yazdım, para kazanmak için değil, birileri istediği için hiç değil. Çocuk edebiyatı o dönemde Türkiye'de çok önemsenmiyordu." ifadelerini kullandı.

Çocuklara Okumayı ve Hikayeler Yazmayı Önerdi
Cumhuriyet Gazetesi'nde 1982 yılından bu yana karikatür çizdiğini, hala tiyatro senaryoları ve kitap yazdığını ve bunları ilk günkü gibi sürdürdüğünü aktaran Behiç Ak, çocuk edebiyatındaki en önemli ödülün, çocukların okuma ihtiyaçlarını karşılamak değil, okuma heveslerini artırmak olduğunu belirtti. "Çocuklar okumaktan soğutmayacak, hevesini kırmayacak konular seçilmeli. Hatta çocuk hikayeyi okuyunca, 'ben de yazabilirim' diye düşünmeli." diyerek, çocuklara çok okumalarını ve hikayeler yazmalarını, bu alışkanlıktan asla vazgeçmemelerini önerdi.