KÜLTÜR SANAT

"Behiç Ak, İzmir Kitap Fuarı'nda çocukları buluşturdu"

Kültürpark'ta kapılarını açan 5

Kültürpark'ta kapılarını açan 5. İzmir Kitap Fuarı, açılış gününde edebiyat tutkunlarını bir araya getirdi. Fuarın onur konuğu olarak katılan ünlü karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmeni Behiç Ak, çocuk edebiyatına verdiği önemle dikkat çekti. Okurlarıyla buluştuğu söyleşide, çocukların özgürleşebileceği şehirler yaratmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TACT Fuarcılık iş birliğiyle düzenlenen İzmir Kitap Fuarı, 5. kez kapılarını açtı. Behiç Ak, fuarın açılışında özellikle çocuklara yönelik yaptığı konuşmalarla dikkat çekti. Günışığı Kitaplığı’nın kurucularından editör Müren Beykan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Ak, çocuk olmanın önemi ve çocuk kitapları yazmanın püf noktaları üzerine değerli bilgiler paylaştı. Katılımcı çocuklar, Behiç Ak’ın kitaplarıyla etkinliğe katılırken, yazara merak ettikleri konularda sorular sorma fırsatı buldu.

Çocukluk Haklarıyla, Özgürlükleriyle Yaşanmalı
Behiç Ak, çocuk dostu şehirlerin, çocukların yaratıcılığını artıracağına dikkat çekerek, "Çocuklar sokağa çıkamıyorlar, bir ekrana hapsolmuş durumdalar. Evin dışının çocuklar için yaşanılmaz hale getirilmesi, çocuk haklarına ve insan haklarına aykırı" şeklinde konuştu. Çocukların düşüncelerinin alınarak, özgürce kullanabilecekleri kamusal alanlar yaratılması gerektiğine vurgu yapan Ak, "Çocuklar siz yarınların büylerisiniz" sözünü hatırlatarak, çocukluğun çok önemli bir dönem olduğunu ve haklarıyla, özgürlükleriyle yaşanması gerektiğini belirtti.

İlk Günkü Heyecanla 43 Yıldır Yazıyorum
Behiç Ak, kitaplarını her zaman ilk günkü heyecanla yazdığını belirtti. Geniş bir ailede büyüdüğü için annesi, yengesi ve teyzesinin söylediği her şeyi not alarak hikayeler ürettiğini ifade eden Ak, çocuk edebiyatına büyük önem verdiğini vurguladı. "Her şeye sıfırdan başlamak istediğim anlar oldu. Bu nedenle yazabildim" diyen yazar, toplumsal sorumluluklarını bir kenara bırakarak kendini sıfırda hissettiği anlardan yararlandığını anlattı. Ak, "Tamamen istediğim için çocuk kitapları yazdım, para kazanmak için değil" şeklinde konuştu. Çocuk edebiyatının Türkiye’de o dönemde fazla önemsenmediğini belirten Ak, yayıncılık sektöründeki bazı olumsuz yaklaşımları da paylaştı.

Çocuklara Okumayı ve Hikayeler Yazmayı Önerdi
Cumhuriyet Gazetesi’nde 1982 yılından bu yana karikatür çizen Behiç Ak, aynı zamanda tiyatro senaryosu ve kitaplar yazmaya devam ettiğini bildirdi. Çocuk edebiyatında kitapların çocukların okuma ihtiyacını karşılamaktan ziyade, onların okuma hevesini kamçılama işlevi taşıdığını vurgulayan Ak, "Çocukları okumaktan soğutmayacak, hevesini kırmayacak konular seçilmeli. Hatta çocuk, hikayeyi okuyunca 'Ben de yazabilirim' diye düşünmeli" dedi. Genç okuyuculara çok okumalarını, hikayeler yazmalarını ve bu alışkanlıktan vazgeçmemelerini önerdi.