Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Niyazi Beki, evrenin yaratılış amacı ve çağımızın sorunları üzerine açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Beki, kainatın yaratıcısının, isim ve sıfatlarının tecellilerini görmek ve bu tecellileri bilinçli varlıklara göstermek amacıyla evreni yarattığını vurguladı.
Kainatın Yaratılış Amacı
Prof. Dr. Beki, kıyaslama yaparak, her güzellikle mükemmelik sahibi olanların, kendi güzelliklerini görmek ve göstermek istemelerinin genel bir kural olduğunu belirtti. Bu durumu, kabiliyetli bir ressamın resim yaparken yeteneğini sergileme arzusuna veya bir şairin yazdığı şiirdeki maharetini göstermeye benzetti.
Cemal ve Kemal İstemi
Bediüzzaman hazretlerinden alıntılarla konunun derinliğini açıklayan Prof. Dr. Beki, kainatın yüce sultanının bu yaratılışını bir fuar açmak, içinde sanatını sergileyen örnekler oluşturmak olarak nitelendirdi. Böylece kainatın üstün sanatını ve yaratıcı gücünü gösterme arzusunu dile getirdi.
Evrenin Ontolojik Kitap Olarak İşlevi
Prof. Dr. Beki, evrenin yaratıcıyı tanıtmak üzere yazılmış bir ontolojik kitap olduğunu ifade ederek, doğru anlamların keşfedilmesi için bir öğretmen rehberliğinin gerekliliğine vurgu yaptı. Hz. Muhammed’in doğum gününün bu tanıtım işine verdiği önemi ve bu tarihsel olayın insanlığa getirdiği müjdeleri örneklerle açıkladı.
Peygamberin Varlığı ve Mesajları
Hz. Peygamberin dünyaya gelişi, yaratıcıyı tanıtmanın yanı sıra, insanlara ahlakı ve değerleri öğretmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Beki, geçmişteki kötü alışkanlıkların terk edilmesi için nasıl mücadele ettiğini aktardı. Özellikle toplumda var olan kötü ahlakların düzeltilmesi ve güzel ahlakların yayılması konusundaki rolüne de değindi.
İmanın Esaslarının Öğrenilmesi
Prof. Dr. Beki, Allah’ın sıfatlarıyla sonsuz rahmetini kabul etmek ve her ölüm uykusundan sonra bir yeniden dirilişin gerçekleşeceğine inanmanın en büyük kazanç olduğunu söyledi. Bu bağlamda, iman esaslarının öğrenilmesi ve uygulanmasının önemini vurguladı.
Çağımızın Sorunlarına Dikkat
Günümüz sorunlarından olan ihtilaf, yoksulluk ve cehaletin artışına dikkat çeken Beki, bu sorunların akıl ve mantık süzgecinden geçmeden oluştuğunu söyledi. Yoksulluk ve cehaletin, sanayi ve teknoloji konularında ciddi gayretler ve çalışmalara ihtiyaç duyulmasına neden olduğunu ifade etti.
Cehalet ve Rehberlik İhtiyacı
Prof. Dr. Beki, cehaletin çoğunlukla materyalist düşünce ve felsefeden kaynaklandığını belirterek, bu durumu bertaraf etmek için kitap ve sünnete dayalı rehberlik hizmetine duyulan ihtiyacı vurguladı. Bu tür rehberliğin, ilim ve akıl sahibi kimselerden gelmesi gerektiğini belirtti.
Makalesini, çağın getirdiği zorlukları aşmanın, sağlam bir bilgi birikimi ve manevi rehberlikle mümkün olduğunu belirterek tamamladı. Bu bağlamda, tarih boyunca akılla birlikte tecrübeye dayanan bir yaklaşımın önemine değinildi.