KÜLTÜR SANAT

"Erdoğan Solmaz: İznik'in Renkli Sanatçı Anısı"

İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 31

Ýznik Belediyesi, “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgesel serisine devam ediyor. Bu çerçevede 31. belgesel, resim sanatıyla ilgilenen 88 yaşındaki Erdoğan Solmaz’ın hayatını konu aldı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ve mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin yaşam hikayeleri, İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Son olarak, uzun yıllar İznik’te öğretmenlik yapan Erdoğan Solmaz’ın yaşamı ele alındı. Çekimler, Süleyman Paşa Medresesi’nde bulunan İznik Belediyesi’nin kurmuş olduğu Tarih Arşivi’nde gerçekleştirildi.

1937 yılında Bilecik’te dünyaya gelen Erdoğan Solmaz, ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı. Lise döneminde seçtiği resim bölümü, onun hayatını önemli ölçüde değiştirdi. Yatılı olarak girdiği lisenin ilk yıllarında yaptığı resimleri öğretmenlerine hediye eden Solmaz, Türkiye'nin birçok kasaba ve vilayetinde öğretmenlik yaptı. 1975 yılında İznik’e atanması ile birlikte, burada yaptığı resimlerle 1976 yılında ilk sergisini açtı.

“Renkler ruhum, desenler yaşamım”

Uzun yıllar boyunca Ayasofya Orhan Camii yakınında resimlerini yaparak, yerli ve yabancı turistlere sergileyen Erdoğan Solmaz, İznik halkının simgesi haline geldi. “Renkler ruhum, desenler yaşamım” diyerek resim yapmanın kendisine ruhsal bir tedavi sunduğunu ifade eden Solmaz, sıkıntılı zamanlarında eline aldığı fırçayla dinlendiğini dile getiriyor. 88 yaşındaki sanatçı, hala aktif olarak resim yapmaya devam ediyor. Yıllar içinde edindiği birçok yaşam dersi ve asırlık tecrübeleri, belgeselde izleyiciyle buluştu.

İznik’ten Geleceğe Miras: Onlarca Yaşayan Hazine

“Yaşayan İznik Hazineleri” belgeselleri serisinin ilki, 75 yıllık fıçıcı ustası merhum İsmail Alkış ile başlamıştı. İkinci belgesel, İznik'e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden ve 20 yıldır bastonculuk yapan Şükrü Kaya’yla gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel, dünyaca ünlü Müskile İğne Oyalı ile, dördüncü belgesel ise 62 yıldır küfe sanatıyla uğraşan Hakkı Ateş ile yapıldı. Beşinci belgesel, 63 yıldır terzilik yapan İsmet Acar ile çekildi.

Altıncı belgesel, İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır sıcak demir ustalığı yapan Necip Saraç ile, yedinci belgesel 55 yıldır yorgan ustalığı yapan Ali Topkara ile; sekizinci belgesel ise 55 yıldır radyo ve televizyon ustalığı yapan Ekrem Sevim ile çekildi. Dokuzuncu belgesel, çömlek ustası Hasan Yaman ile, onuncu belgesel saat ustası Ramis Asa ile gerçekleştirildi. On birinci belgesel ise 70 yıldır yüncülük mesleğiyle uğraşan Süleyman Ferik ile çekildi.

On ikinci belgesel 50 yıldır soba ustalığı yapan Mehmet Topçu ile; on üçüncü belgesel ahşap ustası Servet Bağcı ile, on dördüncü belgesel yarım asırlık bisiklet tamir ustası Ahmet Aşık ile gerçekleştirildi. On beşinci belgesel, yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan ile çekildi. On altıncı belgesel, yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar ile, on yedinci belgesel İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik ile, on sekizinci belgesel yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur ile çekildi.

On dokuzuncu belgesel, yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan ile; yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingirlik yapan Kadir Kardaş ile yapıldı. Yirmi birinci belgesel, kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu ile; yirmi ikinci belgesel, elli yedi yıldır berberlik yapan Recep Altın ile gerçekleştirildi. Yirmi üçüncü belgesel, elli iki yıldır zirai aletler ustalığı yapan Cemalettin Değirmenci ile; yirmi dördüncü belgesel ise elli üç yıldır ahşap ustalığı yapan İsmail Güneş ile çekildi. Yirmi beşinci belgesel, yarım asırdır esnaflık yapan Kemal Yazan ile; yirmi altıncı belgesel, yarım asırdır traktör ustalığı yapan Mehmet Eren ile gerçekleştirildi.

Son olarak, yirmi yedinci belgesel kırk bir yıldır seyyar ve normal bakkallık yapan Nurettin Dişli ile, yirmi sekizinci belgesel Derbent Dokuma Ustası Hasibe Çiçek ile, yirmi dokuzuncu belgesel ise Batum Göçmeni Osman Nuri Burhan ile yapıldı. Otuzuncu belgesel, şair Nazif Sabancı ile ve otuz birinci belgesel de Ressam Erdoğan Solmaz ile gerçekleştirildi.

Yaşayan İznik Hazineleri projesi, önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara taşımaya devam edecek.