KÜLTÜR SANAT

"Anlatılmayan Öyküler Atölyesi'nde Yazarlık Sevinci"

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Anlatılmayan Öyküler Müzikli Yazım Atölyesi” ilk eğitim dönemini tamamladı

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, “Anlatýlmayan Öyküler Müzikli Yazým Atölyesi” adlı etkinlik ile edebiyat severlere özgün bir deneyim sunuyor. Bu atölyenin ilk eğitim dönemi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası keman sanatçısı ve yazar Gündüz Öğüt’ün eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Dört ay süren bu atölye sonunda katılımcılar tarafından yazılmış öyküler, “Anlatýlmayan Öyküler” adlı kitapta bir araya getirildi.

Atölye, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yazma ve edebiyata ilgi duyan yurttaşlar için düzenlediği etkinliklerden biri olarak öne çıkıyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) Müzik Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen bu dört aylık program, katılımcıların hayal gücünden yola çıkarak yazarlık becerilerini geliştirmelerine olanak tanıdı. İlk dönemde 14 katılımcı ile yapılan atölyede, Gündüz Öğüt çeşitli müzik dinletileri de sundu. Katılımcılar, atölye boyunca yaratıcı yazarlık teknikleri, kısa öykü yazımı, Türk ve dünya edebiyatı örnekleri, dil kurgusu, olay örgüsü, karakter yaratımı, zaman ve mekan tasarımı gibi konuları işlediler.

Keman dinletisi eþliðinde yazarlýk atölyesi

Gündüz Öğüt, atölyenin hem müzik hem de edebiyatı bir araya getirdiğini vurgulayarak, “Herkesin anlatılmamış öyküleri olduğunu biliyordum ve bu atölye boyunca bunu kanıtladık” ifadelerini kullandı. Atölyeye katılanların daha önce yazma tecrübesinin olmadığını, ancak burada kendi öykülerini keşfettiklerini ve müzik eşliğinde yazmanın büyüsünü deneyimlediklerini belirtti. Öğüt, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AASSM yönetimine teşekkür ederek, yazmanın özgürleştirici bir süreç olduğunu vurguladı. “Kitabımız 14 yazarın öykülerinden oluşan güzel bir seçki oldu” dedi.

“Yeni doðan bir bebek gibi”

Atölyeye katılan Zafer Güner, yazarlık atölyesinin, insanların kendilerini bulduğu bir yer olduğunu ifade etti. “Bu, sadece bir eğitim değil, yoğun bir sinerjinin ardından duyguların paylaşımında bulunulan bir süreçti” diyen Güner, kitabın yayımlanması ile büyük bir gurur yaşadıklarını belirtti. Diğer katılımcılardan Banu Ağra ise, yazma arzusuyla atölyeye katıldığını ve hocanın desteğiyle sesiz öykülerini kaleme aldığını ifade etti. Kitabın yayımlanmasının kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söyledi.

Yazarlýğa adým attý

Ozan Özden, atölye sayesinde yazarlık sürecine adım attığını belirterek, hiç yazma deneyimi olmayan biri olarak burada çok şey öğrendiğini ifade etti. İlk geldiklerinde iki cümleyi zor kurabildiklerini, daha sonra hem kendilerinin hem de yazdıkları öykülerin geliştiğine dikkat çekti. Selim Pilavcı, atölye sürecinin kendisi için heyecan ve mutluluk dolu bir deneyim olduğunu, yazma isteğini gerçekleştirme fırsatı bulduğunu anlattı.

“Sonsuza kadar baþucumda kalabilecek bir hediye”

Atölyeye katılan Rukiye Kahraman, anlatılmamış birçok öyküsünün olduğunu belirterek, buraya gelmek istemesinin sebeplerinden birinin de bu olduğunu söyledi. “Hep beraber çok güzel bir kitap çıkardık. Gurur verici bir şey” diyerek atölyedeki deneyimlerinden memnun kaldığını belirtti. Edebiyat dünyasına adım atan Sevim Yüce, atölyede her zaman ilgi duyduğu yazma ve okuma tutkusunu geliştirme fırsatı bulduğunu, burada olmak için büyük bir ayrıcalık yaşadığını ifade etti.

Kitabın yazarları arasında yer alan Büşra Karahan, atölyenin ilanını gördüğünde büyük bir heyecan hissettiğini ve Gündüz Öğüt’e teşekkür ederek yazmayı öğrendiklerini aktardı. “Elimde çok güzel bir hediyem var artık. Sonsuza kadar başucumda kalabilecek bir hediye” dedi. Gündüz Öğüt’ün hazırladığı, Potkal Kitap tarafından basılan “Anlatılan Öyküler” kitabı; katılımcıların birbirinden güzel öykülerini barındırıyor ve yazarlık yolculuğuna çıkan bu bireylerin edebiyat dünyasındaki yerlerini almalarını sağlıyor.