Bakýrköy Belediyesi, yaþ almýþ bireylere sosyal, fiziksel ve dijital yönden destek sunacak olan "Emekliler Evi"nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış programında konuşan Bakýrköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, bu merkezin hem dinlenme alanı, hem de sosyalleşmenin, üretmenin ve paylaşmanın mekânı olacağını ifade etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Trabzon Lisesi'nde tarih öğretmeni Ülkü Çalış da açılışa katılarak programı onurlandırdı.
Bakýrköy Belediyesi, yaş almış bireylerin ihtiyaçlarına yanıt vermek ve toplumsal hayata katılımlarını daha aktif hale getirmek amacıyla ilçeye Emekliler Evi'ni kazandırdı. Ataköy 7-8-9-10. Kısım'da, Hanımeli Çiçeği Sokak'ta bulunan merkez, aynı anda 80-100 kişiye hizmet verebilecek. 1.5 dönümlük geniş bir bahçe içerisinde yer alan Emekliler Evi, yaş almış bireylere yönelik eğitim, atölye ve seminer gibi birçok programa ev sahipliği yapma kapasitesine sahip. Kurdelesinin kesimi sonrasında başkan Ovalıoğlu, vatandaşlarla bir araya gelip sohbet etti. Açılış programına ayrıca CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hatice Selli Dursun, CHP İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan ve yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda, uzun ömrün ve bilgeliğin simgesi çınar ağacı ile barışın ve bereketin simgesi zeytin ağacı birlikte merkezin bahçesine dikildi.
“Toplumsal bir rehber olarak görüyoruz”
Açılış konuşmasında, ilçeye Emekliler Evi kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Ovalıoğlu, "Gerçek bir kent ancak büyüklerini hatırlıyorsa, yaş almış yurttaşlarına değer veriyorsa güçlüdür. Birlikte yaş aldığımız bu güzel kentte, kıymetli büyüklerimizin bilgi ve tecrübelerini toplumsal bir rehber olarak görüyoruz. Bu nedenle 'Yeniden Başlasın' Yaş Dostu Kent lansmanı ile Bakırköy Belediyesi Emekliler Evi'nin açılışında onur duyuyoruz," dedi.
“Sosyalleşmenin ve üretmenin mekânı olacak”
Bakýrköy’ün İstanbul’un hızla yaş alan ilçelerinden biri olduğuna dikkat çeken Ovalıoğlu, TÜİK’in 2023 verilerine göre Türkiye'de 65 yaş üstü nüfusun 8 milyon 723 bini geçtiğini ifade etti. Her dört evin birinde en az bir büyüğün yaşadığını belirten Ovalıoğlu, özellikle 1 milyon 670 bin kişi yalnız yaşarken, Bakırköy'deki yaşlı nüfus oranının %15.5'e ulaştığını kaydetti. Bu oranların, yaş almış komşulara daha çok alan açma ve daha fazla destek sunma çağrısı yaptığını vurguladı. Merkezin açılışı ile birlikte, sosyal etkinlikler, eğitimler ve dostlukların kurulması amacıyla birçok aktivitenin düzenleneceği belirtildi.
“Modern yaşam alanları üretmeye devam edeceğiz”
Başkan Ovalıoğlu, Emekliler Evi’nin bulunduğu alanın önemine değinerek, Ayamama Yaşam Vadisi’nde yer aldığını ve bu projenin çevreye nefes aldırmayı hedeflediğini belirtti. E5 ile Bakırköy Sahil şeridini bağlayan büyük bir proje olacağını ifade eden Ovalıoğlu, doğal yapının korunarak spor ve sosyal etkinlikler için halkın kullanımına açık bir yaşam merkezi oluşturulduğunu söyledi. Bu bağlamda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde modern yaşam alanları üretmeye devam edeceklerini belirtti.
“Çınar ve zeytin ağacı diktiler”
Vatandaşlarla birlikte merkezin bahçesine dikilen çınar ve zeytin ağaçlarının anlamına vurgu yapan Ovalıoğlu, çınarın koruyucu ve geçmişi tutan bir bilgelik simgesi olduğunu, zeytinin ise barış, ömür ve bereket simgesi olduğunu ifade etti. "Emekliler Evi bizim için uzun ömrün ve bilgeliğin sembolü olsun," diyen Ovalıoğlu, bu ağaçların birlikte yaşamı sembolize edeceğini belirtti. Ayrıca, Bakırköy Belediyesi'nin Emekliler Evi'nin yapımında emeği geçen tüm birimlere teşekkür etti.
Kurslar ve programlarla yepyeni bir yaşam alanı sunulacak
Emekliler Evi, çeşitli atölye ve kurslara da ev sahipliği yapacak. Sağlık okuryazarlığı, kronik hastalıklarla başa çıkma gibi konuları kapsayan eğitimler verilecek. Ayrıca, yaşa uygun hareket rutinlerine teşvik eden egzersiz eğitimleri planlanıyor. Kuşaklar arası iletişimi güçlendirmek için gençlerle yaşlıları bir araya getiren atölyeler düzenlenecek. Duygu Yönetimi ve Psikolojik Destek atölyeleri ile duygusal zorluklara karşı destek sağlanacak. Dijital okuryazarlık eğitimleri ile bireylerin gelişen teknolojiye ayak uydurmaları hedefleniyor. Bu eğitimler, akıllı cihaz kullanımı, e-Devlet ve dijital bankacılık gibi konuları kapsayarak dijital eşitsizliği azaltmayı amaçlıyor.