Antalya Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının gelmesiyle birlikte, halkın yoğun olarak kullandığı park ve sahil alanlarında haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çalışmalar, sivrisinek ve diğer haşerelere karşı kapsamlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, vatandaşların daha konforlu ve rahat bir yaz geçirmeleri hedefiyle, park ve piknik alanlarında ilaçlama yaparak haşerelerin üremesine fırsat tanımıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çevre ilaçlaması konusunda danışmanlık yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, ilaçlama çalışmalarının büyük bir özveriyle yürütüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Çetin, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 19 ilçede toplam 1700 personelle; sivrisinek, karasinek, kene, pire, fare ve hamamböceği gibi haşerelere karşı sürekli mücadele ettiğini vurguladı. Ekiplerin, Beach Park ve sahil kesimlerinde sabah erken saatlerde ilaçlama yaptığını belirtti. Böylelikle, insanlara rahatsızlık vermemek için ilaçlama çalışmaları insanların pek fazla fark etmeyeceği saatlerde gerçekleştiriliyor, ancak bu durum bazen yanlış algılara yol açabiliyor.
Kene vakaları üzerine de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Çetin, Kırım Kongo hastalığıyla ilgili artış algısının yanlış olduğunu belirtti. Bu hastalığı taşıyan kene türlerinin şehir merkezlerinde değil, yüksek rakımlı mera alanlarında bulunduğunu ifade etti. Antalya merkezinde ya da sahil kesimlerinde bu kenelerin bulunma olasılığının oldukça düşük olduğunu söyleyen Çetin, sahil kesimlerinde karşılaşılan kenelerin genellikle köpek kenesi veya kaplumbağa kenesi olduğunu, bu türlerin insanlara bulaşma riskinin son derece az olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Sarısu’da görülen bir kenenin yapılan incelemede kaplumbağa kenesi olduğu tespit edilmiştir.
Kene ısırmalarıyla ilgili toplumda yaygın olan yanlış bilgileri de gündeme getiren Çetin, her kene ısırmasının hastalık bulaştırmadığını, eğer bir kene kişiye tutunursa ve kişi sağlık kuruluşuna birkaç dakika içinde ulaşabiliyorsa bir sağlık görevlisine başvurulması gerektiğini belirtti. Üzerine kimyasal dökme, yakma veya patlatma gibi yöntemlerin son derece yanlış olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Çetin, kamuoyunda dolaşan bazı açıklamaların halkta gereksiz yere bir panik yaratığını da belirterek, “Biz, Antalya halkının ve yerli, yabancı turistlerin sağlığından sorumlu kişileriz. Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Müdürlüğü ekipleri, insan sağlığını korumaya yönelik çalışmaları titizlikle yürütmektedir. Türkiye nüfusunun üçte biri kadar ziyaretçinin Antalya’ya geldiği göz önüne alındığında, olumsuz bir durum yaşanmaması için büyük özen gösterilmektedir. Ayrıca, kullanılan tüm ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı olduğunu da belirtmek isterim,” dedi.