SAĞLIK

"Tüm Vücut MR ile Erken Teşhis İmkanı!"

Gelişen tıbbi görüntüleme teknolojileri sayesinde zor hastalıkları erken evrede tespit etmek günden güne kolaylaşıyor

Modern tıbbın gelişen görüntüleme teknolojileri, zor hastalıkların erken evrede tespit edilmesini kolaylaştırıyor. Özellikle tüm vücut MR (manyetik rezonans) yöntemi, vücudun herhangi bir bölgesine odaklanmaksızın, baştan ayağa detaylı bir görüntüleme sunarak dikkat çekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Radyoloji Uzmanı Dr. Oktay Karadeniz, "Belirli bir şikayeti olmayan ancak kapsamlı sağlık taraması yaptırmak isteyen kişiler için tüm vücut MR tercih edilebilir. Bu yöntem sayesinde karşılaşılacak bir sorunda tedaviye çok daha erken başlanabilir" diyerek bu yöntemin önemini vurguladı.

Tüm vücut MR, yüksek çözünürlükte görüntüler sağlayarak vücuttaki birçok organ ve dokuyu ayrıntılı bir şekilde inceleme olanağı sunuyor. Dr. Karadeniz, "İşlemin non-invaziv yani giriştirme ihtiyaç duymaması ve radyasyon içermemesi ile ön plana çıktığını" belirtti. Ayrıca, genellikle kanser taraması, nörolojik hastalıkların erken teşhisi, kas-iskelet sistemi problemleri ve iltihabi hastalıkların belirlenmesinde büyük kolaylık sağladığını ifade etti. Kısalan tanı süresinin, tedavi başarısını artırdığına da dikkat çekti. Hastaların, işlem boyunca sabit kalması gerektiği ve görüntüleme işleminin 45-60 dakika arasında değiştiği aktarıldı.

Metal protez veya kalp pili çekime engel olabilir

Bu gelişmiş teknolojinin belli riskleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları bulunduğunu paylaşan Dr. Karadeniz, "Özellikle metal protez, kalp pili gibi cihazlara sahip bireylerde çekim yapılamayabilir veya özel önlemler alınması gerekebilir." dedi. Ayrıca, klostrofobi yaşayan hastaların işlem esnasında rahatsızlık hissi yaşayabileceklerinin altını çizerek, "Doktor gerekli görürse hafif bir sakinleştiriciden yardım alınabilir ya da hastanın seçeceği bir videoyu izlemesine olanak tanıyan yeni nesil cihazlar tercih edilebilir." şeklinde ekledi. Kontrast madde kullanılması gereken durumlarda, alerjik reaksiyon riski göz önünde bulundurularak hastalardan kan tahlili istenebileceği ifade edildi. Tüm vücut MR öncesinde hastaların detaylı bir değerlendirmeden geçirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Tüm ana organlar detaylı inceleniyor

Tüm vücut MR yönteminin vücuttaki neredeyse tüm ana organları ve dokuları detaylı bir şekilde taradığı dile getirildi. Dr. Karadeniz, görüntüleme tekniği ile beyin, omurilik, boyun, kalp, karaciğer, safra yolları, pankreas, böbrekler, dalak, mesane, üreme organları ve kas-iskelet sisteminin incelenebileceğini açıkladı. Aynı zamanda lenf düğümleri, büyük damarlar ve yumuşak dokuların da bu tarama kapsamına alındığını ifade ederek, "Bu sayede merkezi sinir sistemi hastalıkları ve iç organ tümörleri gibi ciddi rahatsızlıklar erken dönemde teşhis edilebilir." dedi.

İşlem günlük hayatı sekteye uğratmıyor

Dr. Karadeniz, tüm vücut MR’ın hastaların konforu ön planda tutulacak şekilde belirli adımlar çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti. "İşlem sırasında hasta, MR cihazının içine tamamen uzanıyor ve tarama boyunca hareketsiz kalıyor. Görüntüleme, vücudun farklı bölgelerinden alınan kesit görüntülerinin bilgisayar ortamında birleştirilmesiyle tamamlanıyor. Bazı durumlarda damar yolundan kontrast madde verilerek görüntülerin daha net ve ayrıntılı olması sağlanabiliyor." diyerek sürecin işleyişine dikkat çekti. İşlem sona erdiğinde hastaların normal hayatlarına hızla dönebildikleri de ifade edildi.