GÜNDEM

"Kocaeli'nin Lojistik Stratejisi ve Geleceği"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, İstanbul'da düzenlenen Küresel Ulaşım Koridorları Forumu'nda, lojistik ağların şehirler üzerindeki etkisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Forumda, Kocaeli'nin lojistik önemine dair dikkat çeken veriler paylaşarak, şehirlerdeki lojistik yükü yönetmenin gerekliliği üzerinde durdu.

ÖNEMLİ VERİLER PAYLAŞTI

Başkan Büyükakın, Kocaeli'nin lojistik değerleri ve ulaşım ağı hakkında bilgiler vererek, şehirlerin lojistik yükünü yönetme yollarını açıkladı. Forumda, şehirlerin gelişim evrelerini ve ulaştırma ağlarıyla olan bağlantılarını incelemenin önemine değindi. Büyükakın, “Enerji varsa hareketlilik doğuyor” diyerek, şehirlerin kuruluş dönemlerinde lojistik hareketlerin de beraberinde geldiğini ifade etti.

“MEKANSAL PLANLAMA ÇERÇEVE BELGESİ HAZIRLADIK”

Büyükakın, özellikle İstanbul ile Kocaeli arasındaki geçişlerin fark edilmediğine dikkat çekti ve şehirlerin iç içe geçtiğini belirtti. Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı döneminde hazırlanan mekansal planlama çerçeve belgesinden bahsederek, bu belgenin Kocaeli ve diğer illerin lojistik hareketlerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Belgenin, lojistik, iklim değişikliği ve su krizi gibi konuları da içerdiğini aktardı.

“PLANA UYMAZSANIZ LOJİSTİK SİZİ YÖNETİR”

Başkan Büyükakın, mekansal planlama çerçeve belgesinin tüm şehirlerde uygulanmasına gerektiğini belirtirken, belediyelerin imar kararlarını bu planlar çerçevesinde vermesinin önemine dikkat çekti. Kocaeli'nde günlük 200.000 kamyonun geçtiğini, bu araçların %65'inin Kocaeli'nde sonlandığını ifade ederek, lojistik yönetiminin ne denli kritik olduğunu vurguladı.

“KOCAELİ TİCARETTE ÜLKELERLE YARIŞIYOR”

Kocaeli'nin 560 milyar dolarlık bir ticarete sahip olduğunu belirten Büyükakın, bunun 35 milyar dolarının ihracat ve 70 milyar dolarının ithalat olarak gerçekleştiğini açıkladı. Kocaeli'nin dünya sıralamasında 40. sırada yer alabileceğini belirterek, Türkiye'deki limanların elleçleme kapasitesinin yüzde 15'inin Kocaeli limanlarına ait olduğunu ekledi.

“MODLAR ARASI TAŞIMACILIĞI YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

Büyükakın, Kocaeli'nde yaklaşık 35 liman bulunduğunu ve sayıları artırarak bu durumu stratejik bir planla yönetmenin gerekliliğini dile getirdi. Aksi halde limanlarla ilgili büyüme talebinin sürdürülemez hale geleceği ve bu durumun Marmara Denizi’nin sürdürülebilirliğine ciddi bir tehdit oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu. Kocaeli’nin lojistik yükünü yönetmek için düzenlemeler yapmanın önemine vurgu yaptı.

“KOCAELİ'NDEKİ TOPLAM HAREKETLİLİK ARTACAK”

Büyükakın, 2035 yılına kadar Kocaeli'ndeki toplam hareketliliğin 4 kat artacağını ve yolların buna uygun artırılamayacağını belirtti. Günde 200.000 kamyon hareketliliğinin Kocaeli’nde sonlandığını hatırlatarak, modlar arası taşımacılığın artırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, limanları raylı sistemlerle entegre ederek büyük bir lojistik köy oluşturmanın önemine dikkat çekti.

LOJİSTİK KÖYÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Liman işletmelerinin büyüme talepleri karşısında bir çözüm geliştirmeleri gerektiğini anlatan Büyükakın, bütünleşik bir liman yönetim sistemi ve büyük bir lojistik köy oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı. Bu köyün ölçeğinin 800–1000 hektar arasında olması gerektiğini belirtirken, aksi takdirde şehirlerin yönetiminin sağlıklı bir şekilde mümkün olmayacağını ifade etti.

Büyükakın'ın konuşması, salonda büyük alkış aldı. Mekansal kullanım kararlarının sadece şehirlere bırakılmaması gerektiğini ve bu kararların ekonomik bağlar düşünülerek havza bazlı planlamalar ile yürütülmesi gerektiğini belirtti.