Bilişim Uzmanı ve Kolaytik Kurucu Ortağı Koray Kocabalkan, Türkiye'deki oteller ve şirketlerin kâğıt tüketiminin çevresel olumsuzluklara neden olduğunu vurguladı. Kocabalkan, sürdürülebilirlik konusunda belgelerin sadece bir başlangıç olduğunu, işletmelerin kağıt tüketimini azaltmalarının gerekliliğine dikkat çekti.
Koray Kocabalkan: "Sürdürülebilirlik Belgelerle Sınırlı Kalmamalı"
Kocabalkan, her sektörde sürdürülebilirlik belgelerinin, sertifikalarının ve yeşil tanıtım materyallerinin artış gösterdiğine ancak bu durumun işletmelerin günlük operasyonel süreçlerinde hâlâ yüksek oranda kağıt tüketimine devam etmelerini engellemediğine dikkat çekti. Yapılan analizler, Türkiye'de orta ve büyük ölçekli bir işletmenin aylık ortalama 30.000 sayfa kâğıt tükettiğini ortaya koyuyor. Bu, yıllık yaklaşık 360.000 sayfa tüketim demek olup, sadece bir otel için bu rakam, 4 yetişkin ağaç ve 15.000 litre su kaybı anlamına geliyor.
Kocabalkan, turizm sektöründe dijitalleşmenin önemine de değinerek, “Sürdürülebilirlik sadece sertifikalar almakla sınırlı kalmamalı. İşletmeler, kağıt tüketimini azaltarak dijital dönüşümü hızlandırmalı ve bu sayede hem çevresel fayda sağlamalı hem de operasyonel verimliliği artırmalıdır.” dedi.
Çevresel Etkiler ve İşletmelere Yansıyan Maliyetler
Kâğıt tüketiminin yalnızca çevresel etkilerle sınırlı kalmadığını belirten Kocabalkan, bu durumun işletmeler açısından zaman, iş gücü ve maliyet kaybına neden olduğunu vurguladı. “Kağıda dayalı form, kayıt ve raporlama süreçleri, çalışanlara ciddi bir operasyonel yük getiriyor. Günümüzde dijital sistemlerle bu işlemler saniyeler içinde tamamlanabilirken, hâlâ geleneksel yöntemlerin tercih edilmesi sürdürülebilirlik hedefleri ile çelişiyor.” ifadesini kullandı.
Sürdürülebilirlik Basılı Belgelerle Değil, Gerçek Zamanlı Dijital Uygulamalarla Ölçülmeli
Sürdürülebilirlik sertifikasyon süreçlerinin birçok resmi prosedürle hâlâ kağıt tabanlı olarak yürütüldüğüne değinen Kocabalkan, “Sürdürülebilirlik süreçlerin ölçülebilir, raporlanabilir ve optimize edilebilir hale gelmesiyle sağlanabilir. Sadece belgeler almak yeterli değil, günlük operasyonlarda da çevresel etkileri azaltacak adımlar atılmalıdır.” dedi.
Turquality Vizyonuna Katkı: Kolaytik ile Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik
Devletin işletmeleri desteklediği markalaşma ve ihracat programı olarak bilinen Turquality, dijital dönüşüm ve sürdürülebilir altyapıların kurulmasını öncelikli hedefler arasında belirliyor. Firmaların bu desteklerden en iyi şekilde yararlanabilmesi için fiziksel evrak yükünü dijitale taşıyacak yatırımlar büyük önem taşıyor. Kocabalkan, “Kolaytik kullanan işletmelerin belge ve veri yönetim süreçlerini dijital ortama taşıyan, yerli teknolojiyle geliştirilmiş ve uluslararası pazarlara ölçeklenebilir bir yazılım çözümüdür. Turquality programının temel hedeflerinden biri olan marka değeri oluşturma, operasyonel mükemmellik, verimlilik artışı ve küresel rekabet gücü gibi alanlara doğrudan katkı sağlıyoruz. Sahada ya da ofiste kâğıtla yürütülen tüm veri toplama ve form yönetimi süreçlerini dijitalleştirerek, bizimle çalışan kurumlar Turquality programında vurgulanan kurumsal süreçlerin standartlaştırılması ve yalınlaştırılması hedefine etkin bir destek sağlayabiliyor.” şeklinde konuştu.