KÜLTÜR SANAT

Akhisar Çaðlak Festivali'nde kültürel coşku!

Türkiye’nin en köklü kültürel miraslarından biri olan ve bu yıl 566

Türkiye'nin köklü kültürel miraslarından biri olan Akhisar Çağlak Festivali, bu yıl 566. kez gerçekleştirildi. Festival kapsamında, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'in katılımıyla Tahir Ün Caddesi'nden Şeyh İsa Camii'ne kadar süren kortej yürüyüşü düzenlendi. Korteje, Akhisar Kaymakamı Mustafa Can, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Karaoğlan gibi isimler ile vatandaşlar katıldı. Bu yıl festival, 18 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirildi ve büyük ilgi gördü.

Festivalin başlangıcı 1459 yılına kadar uzanıyor ve o zamandan beri her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yılki festivalde kültürel buluşmalar, cirit müsabakaları, spor turnuvaları, konserler ve daha birçok etkinlik düzenlendi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, festivalin her yıl artarak devam ettiğini ve vatandaşlarla dolu dolu bir festival haline geldiğini belirtti. Zeyrek, “Manisa artık dolu dolu festivalleri bir alışkanlık, gelenek haline getirmiştir. Geçtiğimiz ay Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde de dolu dolu bir festival geçirmiştik” diye ekledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek, Şeyh İsa'nın, dönemin önemli bilim insanı ve alimlerinden biri olduğunu ifade ederek, festivalin bir mirasın yarınlara taşınması açısından önemine dikkat çekti. “Yıllar geçtikçe festivalin çoğalarak büyüyeceğine inanıyoruz. Çağlak Festivali, ülkemizin en kadim festivalleri arasında yer alıyor. Bu festivalimiz, yarınlara ışık tutmaya devam edecektir” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, festivalin sadece bir eğlence olmadığını, aynı zamanda kökleri yüzyıllar öncesine dayanan bir kültürel mirasın simgesi olduğunu belirtti. Zeyrek, festivalin öneminin, halkı bir araya getirerek kültürel değerleri yaşatma noktasında yattığını vurguladı. 15. yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa'nın halk tarafından büyük bir sevinçle karşılandığını ve onun memleketine dönüşü ile başlayan kutlamaların zamanla gelenekselleştiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, festivalin hafızayı, aidiyeti ve vefa örneğini simgelediğini belirtti.

Festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Şeyh İsa Mahallesi Muhtarı Zafer Kara da, kutlamaların ve etkinliklerin ne denli önemli olduğunu vurguladı. Akhisar Çağlak Festivali, köklü geçmişiyle sadece bir şenlik değil, aynı zamanda toplumsal bağı güçlendiren önemli bir kutlama olarak öne çıkıyor. Kültürel mirasın yaşatılmasında ve geliştirilmesinde bu tür etkinlikler büyük rol oynuyor.