İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Hemşirelik Bilişimi Sempozyumu", ABD'den konuk konuşmacıların da katılımıyla gerçekleştirildi. Sempozyumda, teknolojik gelişmelerin hemşirelik mesleğine olan katkıları vurgulandı ve dijital çağda sağlık ile hemşirelik bilişiminin önemi ele alındı.
Sempozyumda, hemşirelik terminolojileri, sağlıkta yapay zeka uygulamaları ve yenilikçi dijital uygulamalara ilişkin bilgi ve yetkinliklerin önemli olduğu vurgulandı. ABD Minnesota Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nden Assist. Prof. Robin R. Austin, dijital çağda hemşirelik mesleğinde yeni paradigmaların ve rollerin ortaya çıktığını belirtti ve hemşirelerin bilişim alanındaki gelişmeleri yakalama sorumlulukları olduğunun altını çizdi. Austin, "Her hemşire bir bilişim hemşiresidir. Dijital ve veri okuryazarlığına sahip olmak önem kazanacak" ifadelerini kullandı.
Sempozyum, İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüsü Dr. Ralph A. Defronzo Oditoryumu'nda gerçekleştirildi. Konuk konuşmacılar arasında yer alan Amerikalı uzmanlar, yapay zekanın hemşirelik mesleğine sağladığı katkılara dikkat çekti. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, günümüzde evde sağlık ve tele sağlık hizmetleri ile hastaneye gelmeden hastaların tanı, tedavi ve bakım hizmetlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Yıldırım, bilişim hizmetleri sayesinde iyileştirilmiş bakım sonuçları, hasta güvenliği, zamanın etkin kullanımı ve kaliteli hizmet gibi önemli sonuçların elde edildiğini ifade etti. "Bu gerçekten çok etkili ve yararlı bir sistem. Günlük hayatımızın her alanında kullanılıyor. Mesleki etik değerlerden uzaklaşmadan bu sistemin kullanılması önemli," diyen Yıldırım, veri tabanlı karar alma süreçlerinin önemine de değindi.
Teddie Potter: "Bilişim hemşireleri hayati rol oynayabilir"
Sempozyum, ABD Minnesota Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Gezegen Sağlığı Direktörü Prof. Teddie Potter'ın "Gezegen Sağlığı Bilişimi: Sürdürülebilir Bir Geleceğe Giden Yol" başlıklı konferansı ile başladı. Prof. Dr. Potter, gezegen sağlığı bilişiminin insan, hayvan ve doğal sistemlerin sağlıklarını korumaya yönelik araç ve teknikler içerdiğini belirtti. Bilişim hemşirelerinin veri toplama ve analizinde liderlik edebileceğini ve kamu politikalarının şekillendirilmesinde rol oynayabileceğini ifade etti.
Robin R. Austin: "Hemşirelikte yeni roller doğuyor"
ABD Minnesota Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nden Assist. Prof. Robin R. Austin, "Dijital Çağda Hemşirelik: Daha Sağlıklı Bir Yarının Bilişimi" konulu konferansında dijital çağda bilişim sistemleri ve yapay zekanın hemşirelik mesleği üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Austin, dijital hemşirelik mesleğinde yeni rollerin ortaya çıktığını, bu yeni rollerin sanal bakım hemşiresi, kişiye özel sağlık koordinatörü ve hemşire veri bilimcisi gibi alanlarda gelişim gösterdiğini belirtti.
Dijital ve veri okuryazarlığında gelişim için çaba gösterilmeli
Austin, hemşirelerin bilişim alanındaki gelişmeleri yakalamalarını sağlamanın önemini vurgulayarak, "Her hemşire bir bilişim hemşiresidir. Hemşirelik mesleğinde dijital ve veri okuryazarlığının önemi artacak," dedi. Yapay zeka ve makine öğrenmesi entegrasyonu, tele sağlık, etik ve adil teknoloji kullanımı konularında gelişim için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Sempozyum kapsamında ayrıca "Hemşirelik Terminolojileri - Farklı Yaklaşımlar, Aynı Amaçlar" ve "Sağlıkta Yapay Zeka Uygulamaları" başlıklı paneller de yapıldı. Panellerde, sağlık profesyonelleri için 21. yüzyılın en önemli yetkinliklerinden birinin teknolojinin etkin ve doğru kullanımı olduğu belirtildi. Sağlık ve hemşirelik verisini standardize etmenin yanı sıra, bakım kalitesinin izlenmesi için hemşirelik sınıflama sistemleri ile mevcut teknolojiyi ve yapay zeka teknolojisini etkin bir şekilde kullanmanın önemi vurgulandı.