SAĞLIK

"Kansere Beslenme ile Bütüncül Yaklaşım Kongresi"

Üsküdar Üniversitesi’nce düzenlenen “2

Üsküdar Üniversitesi, "2. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi"ni Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumu’nda düzenledi. Bu yılki kongrenin teması "Kansere Bütüncül Yaklaşımda Beslenmenin Gücü" olarak belirlenmiş olup, alanında uzman akademisyenler, kansere karşı koruyucu beslenme yaklaşımlarını ve bu alandaki en son bilimsel bulguları katılımcılarla paylaştı.

Kongrenin açılış konuşmalarını, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı. Prof. Dr. Tarhan, geçen yılki kongrenin verimliliğine vurgu yaparak, bu yılki kongrede de güncel yaklaşımlar üzerinde durulacağını belirtti. Tarhan, kanserin artış nedenlerinden birinin beslenme alışkanlıkları olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Tarhan, kendi alanı olan psikiyatri perspektifinden beyin-beden aksı ve beslenmenin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine de değindi. Yapılan çalışmaların, öğrenilmiş davranışların ve çevresel etkilerin genetik yapıda değişikliklere yol açacağını gösterdiğini belirtti. "Yediğimiz şeyler sadece midemizi etkilemiyor; kişiliğimizi ve davranışlarımızı da etkiliyor," dedi.

Tarhan, işlenmiş gıdaların yaygınlaştığı bir dünyada, gıdaların DNA hasarı yapıp yapmadığı gibi konuların tartışılması gerektiğini vurguladı. Yemek yemenin insana bir ilişki sunduğunu ifade eden Tarhan, bilinçli yemek yemenin önemine dikkat çekti. Aynı zamanda, sağlıklı beslenmenin bireylerin hastalıklardan korunmasında önemli bir yer tuttuğunu da belirtti.

Prof. Dr. Tarhan, sağlıkçıların öncelikli görevinin birincil koruma olduğunu ve insanların hasta olmaması için doğru ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti. Prebiyotikler, probiyotikler ve bağışıklık sistemini güçlendiren unsurların hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu ifade etti. Yaşam biçiminin hastalıkların %60-70'inde belirleyici bir rol oynadığını vurguladı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, kanser gelişiminde genetik özellikler üzerinde çok fazla değişiklik yapılamadığını; ancak çevresel faktörlerin bazılarına müdahale edilebileceğini belirtti. Ertekin, günümüzde 70'li, 80'li, 90'lı ve 100'lü yaşlıların bulunduğu bir dünya olduğunun altını çizerek, kanserin önemli risklerinden birinin yaşam süresinin uzaması olduğunu söyledi.

Öte yandan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, kanserin sadece Türkiye'de değil, küresel ölçekte önemli bir sağlık yükü oluşturduğuna dikkat çekti. Mortalitenin artışıyla hoyrat bir şekilde büyüyen kanser sorununu multidisipliner bir bakış açısıyla ele almak gerektiğini ifade etti. Kongreye olan yoğun ilgiden memnuniyetini dile getiren Arslan, katılımcıların bu konulara olan dikkat güçlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Kongrenin açılışından itibaren "Kanserden Korunmada Beslenme Yaklaşımları" başlıklı oturumda, beslenmenin kanser önleme stratejileri üzerindeki kritik rolü tartışıldı. Farklı üniversitelerden uzmanların katıldığı oturumda, epigenetik, fito-kimyasal koruyucu etkenler ve bağırsak mikrobiyomunun kanserle ilişkisi ele alındı.

Daha sonraki oturumlarda kanserle mücadelede beslenmenin rolü ve hedefe yönelik tedavi yöntemleri masaya yatırılacak. Kongrede sunumlar yapılarak, kanser sonrası iyileşme süreci ve palyatif bakım konuları da derinlemesine incelenecek. Kongre, uzmanların katılımlarıyla kaynak aktarımını ve güncel bilgileri paylaşıp, katılımcılara yeni bakış açıları kazandırmayı hedefliyor.