Buca Belediyesi, ilçedeki tarım kültürünü yeniden canlandırmak amacıyla Kızılçullu Tarım Okulu ve Yerel Tohum Merkezi'ni faaliyete geçirdi. Bu merkezde, sadece yedi ay içerisinde 850 öğrenciye tarım eğitimi verilmiş olup, Mayıs ayında yapılacak eğitimlerle birlikte bu sayının 1,500'e ulaşması hedefleniyor.
Kızılçullu Tarım Okulu ve Yerel Tohum Merkezi, özellikle okul öncesi çocuklara yönelik tarımsal üretim alanında eğitimler sunmaktadır. Doğayı, toprağı ve tarımı sevdirmek amacıyla gerçekleştirilen eğitimlerde çocuklara, "tohum nedir", "sebzeler nasıl oluşur" ve "ağaçlar nasıl meyve verir" gibi konularda uygulamalı bilgiler aktarılmaktadır. Geçtiğimiz Ekim ayından bu yana 4-5-6 yaş grubundaki çocuklara eğitim verilmektedir.
VERİLEN EĞİTİMLERLE FARKINDALIK YARATIYORUZ
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, ilçenin çocuklarında tarım ve doğa konularında farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Duman, "Buca Belediyesi olarak ilçemizin geçmişi için çok değerli olan tarımsal üretimin yeniden canlanması amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımıza verdiğimiz eğitimler bu çalışmalarımızın değerli bir kısmı. Çocuklarımızın, besinlerin nasıl, hangi ortamda yetiştiğini görmesini istiyoruz. Toprakla tanışsınlar, doğayı sevsinler istiyoruz." ifadelerini kullandı.
KÖY ENSTİTÜLERİ'NDEN İLHAM ALDIK
Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Mustafa Görgün, Kızılçullu Tarım Okulu ve Yerel Tohum Merkezi'nin açılışında Köy Enstitüleri'nden ilham aldıklarını vurgulayarak, "Burada amacımız çocuklarımıza tarımı sevdirmek ve onları tarımla buluşturmak. Bugüne kadar burada 850 çocuğumuzu misafir ettik. Mayıs sonuna kadar 1,500 öğrencimize eğitim vermeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu. Ayrıca, çiftçilere yönelik eğitim programlarının da bulunduğunu belirten Görgün, üniversiteden ve enstitüden akademisyenlerle birlikte gübreleme, budama ve ilaçlama konularında bilgi verdiklerini kaydetti. Çiftçiliğe merak duyan vatandaşlara da gerekli bilgilerin sunulduğunu vurguladı.
Mustafa Görgün, topraksız tarım uygulamalarını içeren 2,000 metrekarelik serada öğrencileri kabul ettiklerini ve çocukların tohumdan sofraya üretim süreçlerini görebilmeleri için olanaklar sağladıklarını da ekledi.
ÇOCUKLAR TOHUM EKİMİ YAPIYOR
Tarım Okulu'ndaki eğitimler, çocukların dersleri daha verimli dinlemesi adına çeşitli görseller ve destekleyici çizgi filmlerle zenginleştirilmektedir. Eğitimlerin ardından, bahçede tohum ekim etkinliği gerçekleştirilmektedir. Bu etkinlikte her çocuğa minik bir saksı ve toprak verilerek, eğitmenler eşliğinde tohumun toprağa ekilmesi sağlanmaktadır. Böylece, çocukların minik çapa, tırmık ve kürek kullanarak toprakla temasları teşvik edilmektedir.