Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Pınar Özsarı'nın yürütücülüğünü yaptığı "Bazı Entomopatojenik Bakteri ve İnspektisitlerin Spodoptera littoralis'in Kontrolünde Birlikte Kullanım Olanakları" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamına uygun bulunarak desteklenmeye layık görüldü. Hayata geçirilecek proje ile tarımsal zararlılarla mücadelede yenilikçi bir yaklaşım geliştirilmesi hedefleniyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, akademisyenleri makamında ağırlayarak projeye yönelik tebriklerini iletti. Budak, "Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz bünyesinde ülkemizin en köklü ziraat fakültelerinden biri eğitim öğretim ve araştırma geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Fakültemizin akademisyenleri tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmeye yönelik önemli projeler hazırlıyorlar. Dr. Pınar Özsarı'nın yürütücülüğünü yaptığı yenilikçi ve özgün araştırma TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı. Proje ile Spodoptera littoralis gibi zararlılarla mücadelede yeni yöntemler geliştirilerek hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir katkı sağlanacak," dedi.
Projenin amacı hakkında konuşan Dr. Pınar Özsarı, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olmayan yararlı bakterileri kullanarak, önemli bir tarım zararlısı olan pamuk yaprak kurduna (Spodoptera littoralis) karşı pestisitlere alternatif bir biyolojik mücadele programı geliştireceklerini ifade etti. Özsarı, projenin özgün değerinin, ülkemiz ekolojisinde elde edilen ve entomopatojenik özellikleri belirlenen bakteri izolatlarının kullanılacak olması olduğunu belirtti. Ayrıca, pestisitlerin olası kalıntı ve direnç risklerini en aza indirmek için önerilen insektisitlerin subletal dozlarıyla entomopatojen bakterilerinin uygun bir ilaçlama stratejisiyle entegre edileceğini vurguladı.
Dr. Özsarı, projenin sonunda elde edilecek olumlu sonuçlar üzerine de açıklamalarda bulundu. Projenin, Spodoptera littoralis gibi önemli tarım zararlılarının biyolojik kontrolünde entomopatojenik bakteriler ve insektisitlerin birlikte kullanımının etkinliğini araştıracağını belirtti. Proje tamamlandığında, entomopatojenik mikroorganizmaların (örneğin, Bacillus thuringiensis ve Beauveria bassiana) kimyasal insektisitlerle sinerjik etkileşimler göstererek zararlılar üzerindeki kontrol başarısını artırdığı gözlemlenecektir. Böylelikle, geleneksel kimyasal mücadeleye alternatif olarak daha çevre dostu, sürdürülebilir ve etkili bir mücadele stratejisi ortaya çıkması beklenmektedir.
Ayrıca, bu biyolojik kontrol yöntemlerinin kullanımı sayesinde pestisitlerin aşırı kullanımının azaltılabileceği ve bunun da çevre ve insan sağlığına yönelik riskleri minimize edeceği ifade edildi. Dr. Özsarı, bu projenin sonuçlarının tarımda zararlı kontrolünü daha verimli hale getiren bir inovasyon olarak, entomopatolojik bakteri ve biyolojik insektisitlerin potansiyelini vurgulayacağını açıkladı. Özellikle organik tarım uygulamaları ve çevre dostu zararlı kontrol yöntemleri arayan üreticiler için önemli bir kaynak oluşturacağı da belirtildi. Projenin, tarım sektöründe ekonomik kayıpları azaltmaya yönelik önemli bir adım olacağı kaydedildi.
Proje ekibinde, Dr. Pınar Özsarı'nın yanı sıra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Özaktan ile Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Utku Şanver de yer alıyor. Bu projenin, tarımsal mücadelede sunduğu yenilikçi yaklaşımlar ve çevre dostu yöntemler ile geniş bir etki yaratması bekleniyor.