İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) tarafından Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında finanse edilen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı (Marmara Aks) projesi çerçevesinde, tamir, tadilat ve tefrişat işlemleri tamamlanan Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi 25 Nisan’da açılacak.
Balıkesir’e bağlı Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarının kültürel yaşamını desteklemeyi hedefleyen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin yürütücüsü Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’dir. Bu proje, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Adaları Belediyesi ile iş birliği içerisinde yürütülmektedir. Ayrıca, ÇEKÜL Vakfı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Gündoğdu Derneği projede iştirakçi olarak yer almaktadır.
Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi, yaklaşık yirmi yıl önce Çınarlı Kültür Sanat Sevenler Derneği tarafından sergi alanı olarak hazırlanan bir mekanın, işlevini yitirmesinin ardından yeniden hizmete sunulmasıyla oluşturulmuştur.
Marmara Aks’ın Hedefleri Neler?
Marmara Aks Projesi, ada ölçeğinde dezavantajlı olma durumunu ortadan kaldırarak kültür sanat hizmetlerine erişimde eşitsizlikleri azaltmayı, yerel halkın kültür sanat politikalarına katılımını artırmayı ve adalarda sürdürülebilir bir kültür sanat ekosistemi oluşturmayı amaçlamaktadır. Proje, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim iş birliği geliştirerek, kültür ve sanat aktörlerinin tanışabilecekleri, planlamalar yapabilecekleri ve uygulamalar gerçekleştirebilecekleri ortamlar sunmayı hedefliyor.
Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nin faaliyete girmesi bu hedeflere yönelik gerçekleştirilen önemli bir adım olmuştur. Proje kapsamında, Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde her ay etkinlikler düzenlenmektedir; böylece müzenin bilinirliği artırılmaktadır. Ek olarak, proje bütçesinden sağlanacak sesli rehber, projeksiyon cihazı ve ses sistemi araçlarıyla müzenin kapasitesi geliştirilecektir. Haziran ayında gerçekleştirilecek Kültür Politikası Çalıştayı ile yerel yönetimler için bir politika belgesi hazırlanacaktır. Eylül ayında, proje boyunca yapılan temaslar ve kurulan iletişim ağı ile kasıtlı bir etkinlik olan Ada Kültürleri Festivali gerçekleştirilecektir.
Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde Neler Var?
Yerleşke; iki prefabrik ve bir betonarme kapalı alan ile birlikte, içerisinde çocuk oyun parkı bulunan açık alanlardan oluşmaktadır. Mekan, ortak üretim ve buluşma alanı olarak yeniden planlanmıştır. Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde elli kişilik çok amaçlı bir salon oluşturulmuş, bu salon konser, söyleşi ve film gösterimi gibi çeşitli etkinlikler için kullanılmaktadır. Yerleşkede ayrıca mutfak bölümlerine sahip atölye alanları da bulunmaktadır; yirmi kişilik atölye çalışmaları için uygun hale getirilmiştir. Kapalı alanlardan birinde on çocuk kapasiteli etkinlik odası ve ada ile deniz temalı çocuk kitapları kütüphanesi bulunmaktadır. Kitap seçkisi, proje iştirakçilerinden Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından düzenlenmiştir.
25 Nisan Cuma Neler Olacak?
Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin etkinliklerinden biri olan Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nin açılışında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi pop orkestrası sahne alacaktır. Orkestra, açılışa özel hazırladığı repertuarı seslendirecektir. Ayrıca, Marmara Adası’nda çalışmalar yürüten Sibel Horada konuklarla üretimini paylaşacaktır. Uluslararası Slow Food Topluluğu’nun organizasyonuyla gerçekleştirilecek Disco Çorba günü kapsamında, yerleşke mutfağında atıksız çorba yapılacak ve konuklara ikram edilecektir. Bu etkinlik, gıda israfına ve iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, çocuk halk oyunları ekibi de gösteri sunacaktır. Açılış etkinliği sonrası düzenlenecek Marmara Adası gezisinde ise, Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi, tarihî Asmalı Mahallesi ve antik dönem mermer eserlerinin sergilendiği Saraylar Mahallesi ziyaret edilecektir.
Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi Nasıl Kullanılacak?
Yerleşke, Marmara Adalar Belediyesi tarafından yönetilecektir ve adalardaki kültür sanat aktörlerinin kullanımına açık olacaktır. Mayıs ayında, atölyeler ve film gösterimleri düzenlenecektir; İngilizce deniz terimleri, teneke kayık yapımı, müzik aletlerini tanıma ve resim atölyeleri planlanmaktadır. Haziran ayında Kültür Politikası Çalıştayı gerçekleştirilecektir. Çalıştayın ardından, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Adalar Belediyesi için bir sonuç metni hazırlanacaktır.
Temmuz ayında, 3. Koruk Suyu Günü yerleşkede gerçekleştirilecektir. Bağcılık üzerine konuşmaların ardından yerel bir üreticinin geleneksel tarifiyle hazırlanan koruk suyu konuklara ikram edilecektir. Ağustos ayında ise 4. Marmara Adası Edebiyat Günleri etkinliklerinden biri yapılacaktır. Eylül ayında Marmara Adası Yüzey Araştırması ekibi yerleşkeyi toplanma mekânı olarak kullanacaktır. Aynı ay içerisinde Ada Kültürleri Festivali etkinlikleri için yerleşke kullanılacaktır.
Galimi Çınarlı Derneği tarafından planlanan etkinliklerin yanı sıra, diğer kültür sanat aktörlerinin de etkinlikler düzenlemesi beklenmektedir. Marmara Adası’nda dans, edebiyat, kültürel miras, gastronomi ve resim alanlarında faaliyet gösteren aktörler, yerleşkede sunulan imkânlardan yararlanabilecektir. Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi, yapılan iyileştirme çalışmalarının ardından mahallede eksik olan güvenli bir çocuk parkı ihtiyacına da yanıt verecektir.