Bakan Murat Kurum, İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi'nde gelinen aşamaya tam not vererek, projenin ilk etapta 1,1 milyon metreküp dip çamurunu deniz suyundan ayrıştırarak bertaraf ettiğini açıkladı. "Dünyanın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçirdik. Bu sayede Körfez'in masmavi güzelliği her anıyla hissedilecek" ifadelerini kullandı.
“BU SONUÇ ÇOK KIYMETLİ”
İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle kararlılıkla devam ediyor. Proje, Körfez’i yeniden hayatla buluşturmayı hedefliyor. Bakan Kurum, projedeki ilerlemeyi yerinde inceleyerek "Gerçekten içler acısı bir halden, nereye getiriyoruz. Bu sonuç çok kıymetli" dedi. Bakan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin müsilajla mücadele eylem planı çerçevesinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirterek, bu sorumluluğun diğer Marmara illerince de yerine getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
KOCAELİ, TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, projenin son süreci hakkında bilgi verirken, Bakan Kurum, projenin tamamlandığında İzmit Körfezi'nin sadece Kocaeli’nin değil, Türkiye’nin çevre anlayışının bir örneği olacağını belirtti. Kurum, projenin üç etap halinde gerçekleştirildiğini ve ilk etapta 1,1 milyon metreküp dip çamuru çıkarıldığını ifade etti.
İNCELEMEDE GENİŞ KATILIM
Bu süreçte, 2 Mayıs 2023 tarihinde başlatılan "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi"nin birinci etabının tamamlanmasının ardından Bakan Kurum, ikinci etap çalışmalarını inceledi. İncelemede Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu, Prof. Dr. Saadettin Hülagü ve diğer yerel yöneticiler de yer aldı.
“TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK BİR PROJEYİ BURADA YÜRÜTÜYORUZ”
Bakan Kurum, projeye dair saha incelemesinde, "İnşallah 2’nci ve 3’üncü etabın da tamamlanmasıyla birlikte İzmit Körfezi’nde dünyaya örnek bu projeyi tamamlamış olacağız" dedi. Ayrıca, projenin tamamlanmasıyla gençlerin ve vatandaşların İzmit Körfezi’nin güzelliklerini hissedebileceklerini vurguladı. Kurum, projenin etkisiyle ekosistemin canlanmaya başladığını; daha önce görülmeyen canlı türlerinin geri döndüğünü, balıklar ve yunusların tekrar yaşamaya başladığını belirtti.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE DEV ÇEVRE ADIMI
Dip çamuru temizliği projesinin Avrupa'nın ve dünyanın en büyük çevre projelerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, 1,1 milyon metreküp dip çamurunun özel solüsyonlarla deniz suyundan ayrıştırılarak bertaraf edildiğini belirtti. Temizlik çalışmalarının ekolojik etkilerine dikkat çekerek, "Körfez’de daha önce görülmeyen yeni canlı türlerinin geri dönmeye başladığını gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı. Projenin tamamlanmasının ardından İzmit Körfezi'nin çevresinin huzur, yaşam ve etkinlik alanına dönüşeceğini ekledi.
“MÜSİLAJLA MÜCADELEDE BÜYÜKŞEHİR ÖRNEK OLDU”
Bakan Kurum, projenin başlangıcında Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa da değinerek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Kocaeli’nin sadece dip çamuru temizliğinde değil, atık su arıtma altyapısında da örnek bir performans sergilediğine dikkat çekti. Şehir genelindeki arıtma tesislerinin sayısının 23’e çıkarıldığını, mevcut tesislerin tam kapasite çalıştığını belirtti. Ayrıca, tüm atık suların İzmit Körfezi'ne bırakılmadığını; yapılan ortak çalışmalarla ileri biyolojik arıtma tesislerinin oranının yüzde 100'e çıkarılacağını duyurdu.
“BU MÜCADELE HEPSİMİZİN, BU MÜCADELE GELECEĞİMİZİN”
Kurum, tüm belediyelere çağrıda bulunarak, "Bu mücadele hepimizin ve geleceğimizin mücadelesidir" dedi. Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyeleri sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti. Süreç boyunca Bakanlık olarak bilim insanlarının görüşlerine dayalı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Başkan Büyükakın da, bu projenin hayata geçirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Kurum’a teşekkür etti.