Kuru Meyve İhracatındaki Sorunların Çözümü İçin Tarım ve Orman Bakanlığı ile İş Birliği Bekleniyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında karşılaşılan aflatoksin ve okratoksin sorunlarının çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan daha etkin bir iş birliği beklediklerini dile getirdi. 2024/25 sezonunda iklim değişikliği nedeniyle bu toksinlerin oluşumunun arttığını vurgulayan Işık, ürünlerin Avrupa pazarlarında imha edilmeye başladığını ifade etti. İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan'da bu sorunlarla karşılaştıklarını belirten Işık, Avrupa Birliği ile yapılan görüşmeler sonucunda ürünlerin imhasının durdurulduğunu ve Türkiye’ye iadelerinin sağlandığını söyledi.
Ancak şimdi de ürünleri yurda sokmada sorunlar yaşandığını belirten Işık, İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar yaptıklarını ve sorunların giderilemediğini kaydetti. Sorunların çözümü için daha fazla toplantı talep ettiğini ifade eden Işık, devletle iş birliği yapma gerekliliğinin altını çizdi. İhracatçıların büyük çaba gösterdiğini ancak Fransa'da ihracatta yüzde 4'lük bir artış sağladıklarını, günümüzde incir ihracatlarının 70 bin ton, üretimlerinin ise 90 bin ton seviyesine ulaştığını bildirdi.
Işık, iklim değişikliği gibi küresel sorunların çözümü için üreticilerin, tüccarların, ihracatçıların ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Kuru incir ile ilgili sorunları çözmek amacıyla çalıştaylar düzenleyeceklerini belirtti.
İhracat Döneminde Başarılar Elde Edildi
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Işık, 2024 yılında fuarlar, URGE projeleri ve TURQUALITY projelerini birleştirerek başarılı bir yıl geçirdiklerini açıkladı. Türkiye'nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5'lik artışla 1 milyar 856 milyon dolara ulaştığını, Ege Bölgesi'nin bu ihracatta 1 milyar 100 milyon dolarlık payla aslan payını aldığını aktardı.
Işık, Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımını sağlamak amacıyla "Turkish Tastes" ismiyle 6. yıla girdiklerini, bu çabalar sonucunda Türkiye'nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
Japonya ve Çin pazarlarında da başarılı tanıtımlar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Işık, bu projelerin ihracatta Avrupa Birliği'ne bağımlılığı azalttığını ifade etti. Kuru incirde AB’nin pazar payının yüzde 500’lerden yüzde 380’e gerilediğini ve kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında 2024 yılında önemli rakamlara ulaşıldığını belirtti.
Kuru meyve sektöründe ihracatı domine eden kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ile ilgili teknik kurullar oluşturduklarını ve bu sektörlerdeki sorunları çözme amacıyla çaba gösterdiklerini aktaran Işık, Borsalar, Odalar, üniversiteler ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. Ayrıca, 2025 yılı bütçesinin 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edildiğini belirtti.