KÜLTÜR SANAT

"Çanakkale Zaferi ve Atatürk'ün Liderliği Konferansı"

Çanakkale Zaferi’nin tarihe etkileri ele alındı Nilüfer Belediyesi’nin 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlediği söyleşide, Çanakkale Zaferi’nin tarihi etkileri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği ele alındı

Çanakkale Zaferi'nin Tarihe Etkileri Ele Alındı

Nilüfer Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında "Çanakkale Zaferi: Etkileri, Sonuçları, Bir Önderin Doğuşu" konulu bir konferans düzenledi. Etkinlik, Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi'nde gerçekleştirildi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Ersevinç, Müze Proje Yöneticisi ve Küratörü Dr. Ceyhun İrgil, koleksiyoner Doğan Nadi Gürelman, Türk Eğitim Vakfı Hayri Tokaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Konferansta konuşan Doç. Dr. Mine Ersevinç, Çanakkale Zaferi'nin Anadolu halkına umut ve azim kazandırdığını, Kurtuluş Savaşı’nın bu kararlılıkla şekillendiğini vurguladı. Çanakkale Savaşı'nın önemli cephelerinden Arıburnu, Seddülbahir ve Anafartalar’ın stratejik önemine dikkat çeken Ersevinç, "Arıburnu ve Anafartalar cephelerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün ismi ön plana çıkar. İngiliz ve Fransızların komuta ettiği düşman orduları, dünyanın farklı yerlerinden getirilen askerleri cepheye sürmüştür," dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün savaşın gidişatını doğru okuma yeteneğine de vurgu yapan Ersevinç, Alman General Liman von Sanders’in İngiliz çıkarma bölgesinin Saroz Körfezi ve Bolayır'dan olacağını düşündüğünü ancak Atatürk'ün Anafartalar'ı işaret ettiğini belirtti. Gelişmelerin, Atatürk’ü haklı çıkardığını söyleyen Ersevinç, onun stratejik öngörüsünü öne çıkardı.

Doç. Dr. Ersevinç, Atatürk’ün tarihi emirlerinden biri olan "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözünü hatırlatarak, 57. Alay’ın Conkbayırı sırtlarında düşmana karşı verdiği mücadeleyle düşmanın büyük bir bozguna uğradığını ifade etti. Düşman ordularının 9 ay süren kara harekâtının ardından başarısızlıkla sonuçlandığını ve 9 Ocak 1916'da Seddülbahir'in tahliyesiyle Çanakkale Cephesi'nin kapandığını belirtti.

Konferansın sonunda, koleksiyoner Doğan Nadi Gürelman'ın bağışladığı 1930'lu yıllara ait bir Türk Bayrağı, o dönemde kullanılan hasta mendilleri, hasta önlüğü ve ilaç kutusu ile I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda askerler için işlenen dua keseleri Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi'nde sergilendi. Bu bağışlar, dönemin tarihine ışık tutarak, katılımcılara Çanakkale Zaferi'nin anlamını bir kez daha hatırlattı.