GÜNDEM

"Kıyı Ege'de Depreme Dirençli Kentler İçin Çözüm"

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından afetlere karşı dirençli kentler oluşturmak ve afet sonrası süreçlerin etkin yönetimini sağlamak amacıyla düzenlenen Kıyı Ege’de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı, üç gün süren kapsamlı oturumların ardından tamamlandı

Muðla Büyükþehir Belediyesi tarafından afetlere karşı dirençli kentler oluşturmak ve afet sonrasý süreçlerin etkin yönetimini sağlamak amacıyla düzenlenen "Kýyý Ege’de Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Çalıştayı", üç gün süren kapsamlı oturumların ardından tamamlandı.

Çalıştayda bölgenin jeolojik yapısı, depremselliği ve afet yönetimi stratejileri üzerine önemli başlıklar ele alındı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muðla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden uzman bilim insanları, yerel yöneticiler, afet yönetimi uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

Çalıştayda, Kıyı Ege'nin depremlere karşı daha dirençli hale getirilmesi için atılacak adımlar detaylıca tartışıldı. Deprem öncesi hazırlık, afet anı yönetimi ve afet sonrası iyileştirme süreçlerine dair beş ana başlık altında çözüm önerileri geliştirildi. "Kıyı Ege’de Deprem Riskine Karşı Kapsamlı Yol Haritası" belirlendi.

Çalıştay, Kıyı Ege’nin depremselliğini tüm boyutlarıyla ele alarak, jeolojik risklerin belirlenmesi, kentsel alanların güvenliğinin artırılması, yönetimsel yapının güçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması konularında kapsamlı çözüm önerileri sundu. Altyapının depreme karşı hazırlıklı olması için güçlü yönetim yapıları, coğrafi bilgi sistemleri tabanlı veri entegrasyonu ve çevresel korumaya vurgu yapıldı.

Altyapı Unsurlarının Deprem Etkisi Altındaki Davranışları Sonuç Bildirgesi’nde, kimyasal atıkların sızıntı risklerinin azaltılması ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik önemli önerilerde bulunuldu. Ayrıca, deprem sonrası alternatif ulaşım güzergahlarının planlanması ve altyapı tesislerinin depreme dayanıklı hale getirilmesinin gerekliliği belirtildi.

Muðla'nın depreme karşı daha dirençli hale getirilmesi ve afet sonrası sürecin etkin yönetimi için çözüm önerileri tartışılırken, mobil baz istasyonlarının güvenli konumlandırılması, kritik binalara erişimin sağlanması ve psikolojik ilk yardım eğitimi gibi başlıklar öne çıktı. Ayrıca, jeoloji ve diri fay haritalarının güncellenmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Hukuki Süreç Atölyesi’nde, "Depremin değil, bina ötelerinin insanların yaşamını kaybetmesine neden olduğu" gerçeği vurgulandı. Denetimsizlik ve usulsüz yapılaşmanın depremin yıkıcılığını artırdığı ifade edildi. Yeni ve bütüncül bir afet yönetimi yasası oluşturulması zorunluluğu hakkında görüşler belirtildi.

Mevcut yapı stokunun güncellenmesi ve riskli yapılarının tespit edilmesi için kapsamlı yapılar üzerinde çalışma yapılması gerektiği ifade edildi. 2000 yılı öncesinde yapılan binalara öncelik verilmesi gerektiği, bu kapsamda güçlendirme projelerinin hızlandırılması gerektiği dile getirildi.

Çalıştayın sonunda, kurumsal yapının güçlendirilmesi için önerilen adımlar arasında, belediyelerde Afet İşleri Başkanlığı ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurulması, itfaiye birimlerinin müdahale kapasitelerinin artırılması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapılması yer aldı.

Başkan Ahmet Aras, çalıştay kapsamında belirlenen raporların tozlu raflarda unutulmayacağına dair açıklamalarda bulundu. Bu çalıştayın ardından oluşturulacak eylem planının kapsamlı bir şekilde bütün ilgili kurumları kapsayacağı ifade edildi. Ayrıca, çalıştay çıktılarının Muðla’nın ve Kıyı Ege'nin daha güvenli ve dirençli bir geleceğe hazırlanmasında yol gösterici olacağına inanıldığını dile getirdi.

Çalıştay sonunda alınan kararların, Muðla ve Kıyı Ege bölgesinde afetlere karşı dirençli bir yaşam alanı oluşturulmasına katkı sağlaması bekleniyor.