Ayvalık’ta, yoğun olarak kullanılan yağların kanalizasyon sistemine ulaşarak çevresel sorunlara yol açmasını engellemek amacıyla işletmelere, yağ ayırıcı veya yağ ayrıştırıcı olarak bilinen “Yağ Tutucu” takılması zorunluluğu getirildi. Bu karar, Ayvalık Belediye Meclisi'nin Şubat ayı olağan toplantısında oy birliğiyle alındı.
Karar sonrası, örnek teşkil etmesi amacıyla Ayvalık Belediyesi Sosyal Tesisleri’nden Paşalimanı Restoranı’na “Yağ Tutucu” cihazı takıldı. Atık sular, istenmeyen unsurlardan ayrıştırılarak temizlenerek kanalizasyon sistemine verileceği ifade edilirken, bu durum çevre dostu bir uygulama olarak öne çıkıyor. “Yağ Tutucu”nun tüm işletmelere takılmasının ardından, Ayvalık’ta kanalizasyon sisteminde sıkıntı yaşanmasının önüne geçileceği vurgulandı. Ayvalık Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, alınan kararı kent genelindeki tüm işletmelere tebliğ edip “Yağ Tutucu”nun takılması konusunda gerekenin yapılmasını sağladı.
Uygulama kapsamında Ayvalık'ta, toplu yemek üretim tesisleri, catering firmaları, restoranlar, lokantalar, kafeteryalar, oteller, pansiyonlar, tatil köyleri, toplu konut projeleri ve siteler, et ve balık işleme tesisleri, gıda üretim tesisleri, mezbahalar ve kesim evleri, okullar, hastaneler ile yağ kullanan fabrikalar gibi çeşitli işletmelerin tamamı “Yağ Tutucu” cihazı takmak zorunda kalacak.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, uygulamaya dair yaptığı açıklamada, Ayvalık’ın doğasının korunmasının önemine vurgu yaptı. 22 adası, uzun kumsalları, doğal koyları ve yeşil ormanları ile Ayvalık’ın, dünyada sayılı turistik bölgeler arasında olduğunu belirten Ergin, “Gelecek kuşaklara, aldığımız gibi koruyarak teslim etmek en önemli görevlerimiz arasındadır” dedi.
Özellikle yaz aylarında otel, motel ve restoranların yoğun şekilde kullandığı yağların atıklarının kanalizasyon sistemlerinde sıkışmalar yarattığı ve bu durumun istenmeyen arızalara neden olduğu belirtildi. Atıkların, sızıntı yoluyla körfeze ulaşmasının önüne geçmek için atık su çıkışlarına “Yağ Tutucu” cihazlarının takılması gerektiğini ifade eden Ergin, bu zorunluluğun, hem kentin altyapısını hem de denizini temiz tutmayı amaçladığını belirtti. Her bir litre atık yağın, yaklaşık olarak 1 milyon metreküp suyu kirlettiğini ifade eden Ergin, “Yağ tutucu sistemler sayesinde bu yağlar ayrıştırılabilmekte ve çevreye zarar vermeleri önlenmektedir” diye ekledi.
Ayrıca toplanan yağların geri dönüşüm tesislerinde işlenerek sabun, yakıt gibi ürünler elde edildiğine de dikkat çekti. Böylece hem çevreye hem de ekonomiye katkıda bulunulmuş oluyor.